Щітки склоочисника (Двірники). Види та нюанси експлуатації

Двірники на авто — це перша лінія безпеки водія та пасажирів, особливо під час дощу або снігу, тому потрібно їх правильно вибирати та ретельно за ними доглядати.

Типи конструкції двірників

За типом конструкції двірники на авто бувають каркасними, безкаркасними та гібридними. Розглянемо кожен із типів детальніше.

Каркасні двірники

Конструкція — рамка, на якій склоочисник утримується прямо на вітровому склі. Через відносно пряму форму щітки не тісно стикаються з кожним сантиметром лобового скла, що призводить до нерівномірного тиску під час руху і, як результат, погіршення видимості та навіть подряпин від тривалого використання.

Безкаркасні двірники

Це конструкція без рами. Двірники краще прилягають до вітрового скла, точно повторюють його контури та добре чистять без розлучень і смуг. Завдяки аеродинамічній формі безкаркасні двірники практично не видають шуму у процесі роботи.

Через відсутність рамки безкаркасна система очищення вікон менше схильна до зледеніння, тому довше служить.

Гібридні двірники

Гібридна щітка склоочисника поєднує міцну конструкцію звичайних двірників з аеродинамічною формою. Забезпечує плавний потік повітря, що створює притискну силу по всій довжині лопаті, утримуючи її на лобовому склі.

Типи кріплення щіток

Виробники використовують різні типи роз'ємів для кріплення щітки до важеля. Знання різниці між ними корисне, коли настав час купувати нову запчастину.

Бувають такі типи кріплень:

Крім перерахованих вище кріплень використовуються й інші, але набагато рідше.

Розміри щіток склоочисника

Щоб дізнатися про розміри щіток склоочисника, потрібно зняти лопату і знайти маркування. Якщо немає інформації, можна самостійно вимірювати довжину щіток за допомогою рулетки.

Таблиця внизу допоможе визначити потрібний розмір.

Дюйми

Міліметри

9”

230 мм

10”

250 мм

11”

280 мм

12”

300 мм

13”

330 мм

14”

350 мм

15”

380 мм

16”

400 мм

17”

430 мм

18”

450 мм

19”

480 мм

20”

500 мм

21”

530 мм

22”

550 мм

23”

580 мм

24”

600 мм

26”

660 мм

27”

680 мм

28”

700 мм

30”

750 мм

32”

813 мм

Помилки при виборі двірників

Досить часто автомобілісти при покупці двірників женуться за дешевизною або звертають увагу лише на один критерій вибору. Це не зовсім правильний підхід.

Попри те, що безкаркасні склоочисники коштують дорожче, експерти рекомендують використовувати саме їх. Адже за більш високу ціну ви отримуєте кращий огляд, більш чисте та прозоре скло без потертостей та подряпин, тривалий термін служби та приголомшливий дизайн.

Але не лише на конструкцію варто дивитися при виборі двірників. Матеріал виготовлення також дуже важливий.

Є силіконові та гумові гумки для склоочисників. Практика показує, що жоден силіконовий склоочисник не може зрівнятися з високоякісними щітками з натурального каучуку преміум-класу (особливо з покриттям графітовим і тефлоновим). Навіть найкращі силіконові щітки розмазують і залишають серпанок на вітровому склі, зношуються набагато швидше через нездатність справлятися з коливаннями температури.

Які краще вибрати двірники

В Україні одним із найпопулярніших брендів вважаються склоочисники Bosch. Споживачі найбільш позитивно оцінюють вироби таких серій:

Bosch Aerotwin. Найпопулярніші в Європі безкаркасні двірники. Щітки склоочисника Bosch Aerotwin з покриттям Power Protection Plus — інноваційною технологією виготовлення елемента очищення з запатентованим захисним покриттям.

Їхні переваги:

Bosch Twin. Одні з найякісніших каркасних склоочисників. Деякі моделі мають додатковий спойлер. 

Особливості та переваги склоочисників Bosch Twin:

 

Bosch Еко. Серія каркасних недорогих двірників з адаптером Quick Clip, завдяки якому можна швидко замінити вироби. Виготовлені з однокомпонентного натурального каучуку.

Особливості та переваги:

Є й інші не менш популярні серії. Усі їх можна вивчити в нашому каталозі.

Коли потрібно міняти щітки склоочисника

Щітки склоочисника схильні до багатьох навантажень і з часом неминуче зношуються. Це призводить до необхідності їхньої щорічної заміни. Регулярно перевіряйте двірники на наявність ознак зношення та пошкоджень. Якщо помітні видимі тріщини чи надриви — настав час їх замінити.

Як доглядати за щітками склоочисника взимку

Виконання наступних кроків допоможе підтримувати склоочисники в ідеальному стані:

  1. Чистка двічі на тиждень.

  2. Розморожування лобового скла перед включенням склоочисників.

  3. Регулярна заміна гумки на двірниках.

Правильне обслуговування продовжить термін служби склоочисників та підвищить їх продуктивність. Докладніше про зимовий догляд для двірників читайте у статті про Догляд за двірниками автомобіля на холоді