Як підібрати запчастини по VIN-коду автомобіля

За він-кодом можна легко знайти потрібні деталі, моторну оливу і навіть фарбу під конкретну марку та модель машини. Всупереч простоті та точності такого способу, не всі автомобілісти можуть правильно підібрати деталь. Трапляються ситуації, коли, наприклад, вибрані за всіма параметрами комплектуючі не підходять для авто. Чому так відбувається і як правильно здійснити підбір запчастини за VIN-кодом розглянемо нижче.

Що таке каталожний номер запчастини

Це індивідуальний шифр, який присвоюється комплектуючим під час виробництва. Саме за допомогою номера можна відрізнити запчастини між собою. Оскільки навіть у двох однакових запчастин, призначених для переднього та заднього кріплення, каталожний номер буде унікальним.

Що таке він-код і де його можна знайти

Абревіатура VIN (Vehicle Identification Number) у дослівному перекладі з англійської звучить як “ідентифікаційний номер автомобіля”. Кожен шифр унікальний подібно до людського ІПН. У ньому зашифровано всі дані транспортного засобу.

Кодування — набір арабських цифр і латинських букв довжиною 17 символів. Цікаво, що жоден шифр не містить літери Q, I, O, щоб їх не плутали із цифровими знаками "0" або "1".

У машин японського виробництва кодування дещо відрізняється від європейських та американських стандартів і називається фрейм-код. Однак більшість пошукових систем інтернет-магазинів, які працюють з він-кодом, зчитують, розшифровують та видають результат аналогічно.

Індивідуальний номер автомобіля прописано:

Переваги пошуку запчастин за він-кодом

Програма аналізує три частини шифру:

Якщо знати ці дані, система пошуку через каталог протягом хвилини визначить кузовні деталі для конкретного авто та зробить вибір всіх доступних комплектуючих.

Де і як самостійно знайти запчастину за він-кодом

У кожного виробника є своя оригінальна програма, де прописані вся інформація про автомобіль та вказано його унікальний VIN-код. Тут міститься інформація про всі оригінальні запчастини, які підходять для кожної машини (у кожної свій він-код). Така система дуже спрощує процес пошуку. В інтернет-магазині VB AVTO ми також застосовуємо оригінальні каталоги запчастин.

Для пошуку запчастини по марці авто достатньо ввести унікальний код із 17-ти символів. Система за короткий час видасть всі доступні деталі, наприклад, які акумулятори Bosch або трансмісійні оливи підійдуть безпосередньо для вашої марки та моделі авто.

Важливо! При самостійному підборі деталі через пошук варто враховувати рік випуску автомобіля, тут часто виникають труднощі. Наперекір тому, що прийняли загальний стандарт VIN-коду в 1981 році, виробники почали змінювати кодування та адаптувати його до нових стандартів лише через 20 років. Тому, якщо вашому автомобілю більше ніж, 20-25 років, підбір запчастини за VIN-кодом може не завжди бути коректним.

Якщо є сумніви щодо правильності вибору, зверніться до консультантів і попросіть допомоги. Досвідчені фахівці знають нюанси підбору за він-кодом, завжди підкажуть і допоможуть безпомилково підібрати деталь.